Öka din läshastighet – lär dig läsa snabbare

Det finns mängder av saker att läsa för den som ofta är uppkopplad på nätet. Tidningar, magasin, sociala medier och e-mail. Vi sköljs varje dag över av olika budskap som pockar på vår uppmärksamhet. Det kan nästan kännas som att det är svårt att läsa allt man är sugen på. Många vill därför öva upp sin läshastighet och lära sig läsa snabbare. Desto högre läshastighet man har, ju mer hinner man ju med att läsa! Det är dock inte riktigt så enkelt. Ökar man sin läshastighet så kan man förvisso konsumera mer text, men det är inte säkert att man kommer kunna ta in mer information. Vissa studier visar att det är bättre att läsa långsamt än att läsa snabbt. Läs mer om detta nedan!

Läshastighet och hur du övar upp din koncentrationsförmåga

Läshastighet och minne

Vissa studier visar att en högre läshastighet inte medför att man tar in mer information. Det finns dock ett gränsland i den här frågan, och det är inte nödvändigtvis så att den som läser långsamt minns mer. Det föreligger helt enkelt stora individuella skillnader när det gäller hur man tar in olika saker. Det finns till exempel tekniker som gör att man kan öka sin läshastighet samtidigt som man också kan ta in det man läser. För att lyckas med detta krävs dock en del träning, samt att man alltså har rätt förutsättningar för detta.

Du måste hitta en studieteknik som passar dig om du ska studera i Uppsala. Genom övning kommer du märka om du lär dig bäst genom att läsa långsamt eller mest om du läser snabbt. Bara du vet vilken teknik som passar dig bäst. Prova dig fram innan din studietid börjar – du kan enkelt utmana dig själv genom att läsa i din gymnasielitteratur.

Tekniker som handlar om att öka sin läshastighet och sin förmåga att ta in information går ofta ut på att öva upp sin koncentration. Om man är bra på att koncentrera sig kan man helt enkelt ta in mer. Många menar också att det handlar om när på dygnet man läser. De första timmarna på dagen är ofta den stund då man är mest perceptiv och då koncentrationen ligger på topp. Även här finns det dock skillnader mellan olika personer. För att sammanfatta så finns det flera sätt att öka sin läshastighet på, men det gäller bara att man är koncentrerad nog för att minnas det man läst!